|  Giriş  |  Hemen Üye Ol

Endurocu

Endurocu

Endurocu

Endurocu

Endurocu


 
Site Girişi
Üye Adı:
Şifre:

Şifremi unuttum!
   Hemen Üye Ol

Members List Üyelik
Son Üye:Dakarist
Bugün:0
Dün:0
Toplam:8715

Sitede şu anda toplam 1948 aktif kullanıcı
ve ziyaretçi gezmektedir.
 


 
APRILIA BMW HONDA KAWASAKI KTM MOTOGUZZI SUZUKI YAMAHA
 

 
  Kask seçimi nasıl olmalı? Rahatlık mı güvenlik mi?
Tarih: 27.03.2019 Saat: 22:03 Gönderen: admin
 
 
  Moto-Shop

Kask, güvenliğiniz için takılması zorunlu, hayat kurtarıcı bir ekipmandır. Kasklar, malzemelerine ve modellerine göre birbirinden ayrılır. Genellikle kasklarda termoplastik, polikarbon, kompozit fiber ve karbon malzemeleri kullanılır. Modellerde ise açık, kapalı, çenesi çıkan ve çene açık gibi çeşitleri mevcut.



Güvenliğinizi en iyi sağlayan kask modelleri ise tam kapalı modeller. Kafanızı tam sararak yüzünüzü de kapatır. Ayrıca ses ve rüzgar konusunda da en iyi yalıtımı sağlar. Bu yüzden güvenliğiniz için motosiklet kaskı alırken ilk tercihinizi kapalı kasklardan yana kullanabilirsiniz. Kasklar, sadece sürücünün değil, motosiklete binen diğer yolcuların da kullanması gerekli olan bir ekipmandır. Eğer sizin dışınızda motosikletinize binenler var ise onlar için de kask bulundurmanız güvenli olacaktır.

Kask alırken güvenli bir seçim yapmak için güvenlik testlerine tabi tutulmuş modelleri tercih edebilirsiniz. Bu testlerden birini yapan Sharp, İngiliz derecelendirme kuruluşudur. Farklı marka ve modellerdeki kaskları alarak 32 ayrı güvenlik ve darbe testine tabi tutar. Test sonuçlarını 1 ile 5 arasında yıldız vererek puanlar. Sharp’ın testlerinde yüksek puan alan modellerinden Grex Kapalı Kask, MT Revenge, Caberg Vox ve Caberg Duke’ü de sizlere ulaştırıyoruz. Ayrıca kask konusunda uzmanlaşmış Arai, Nolan, Bell, Caberg gibi markaların kasklarını da tercih edebilirsiniz.


Rahatlık mı güvenlik mi?

Motosiklet kaskı seçerken nelere dikkat etmeli? Rahatlık mı güvenlik mi? Kaskların ömrü ne kadardır? Açık ve kapalı kaskların farkları nelerdir? Hepsinin yanıtları burada!

Motosiklet kaskı satın alırken dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Bu yazımızda da motosiklet kaskı satın alırken dikkat etmeniz gereken etkenlerin üzerinden geçeceğiz.

Sorulması gereken en önemli sorulardan biri bu. Rahat olup güvenli olmayan bir kask motosiklet sürücüleri için tartışmasız şekilde kesinlikle kullanılmaması gereken bir kasktır. Bunun yanında güvenli olması için aldığınız bir kaskın, kafanızı acıtması veya hızlı sürüşlerde hava ile sürtünmeye bağlı olarak fazla miktarda ses alması da rahatsızlık verecektir. Yani en doğru cevap hem güvenli hem de rahat bir kask kullanmak olacaktır.

Bir kaskın ömrü ne kadar?

Size uygun hem güvenli hem de rahat bir kask buldunuz, hem de gerçekten iyi bir indirim oranı var! İşte bu tarz durumlarda iç pedlerin altında yazan kaskın üretildiği tarihe bakmak gerekiyor. Satıcılar raf ömrünü doldurmak üzere olan kasklara güzel indirimler yaparlar. Kaskların raf ömrü 5 yıldır. 5 yıldan sonra rafta kalan kasklar fabrikaya geri gönderilir çünkü artık işlevini kaybetmiştir. Peki ya satın aldıktan sonra? Kask kafaya takılıp kullanılmaya başladıktan sonra da 5 yıl daha ömrü vardır. Tabi yüksek bir yerden düşürmedikçe veya en kötü senaryo; kaza yapmadıkça. Unutmayalım ki kasklar tek kullanımlıktır.

Polissavar olsun yeter (!)

Yetmez! Bu herkesin aynı açıdan bakmadığı bir konu. Sadece polis çevirmelerinde ceza yememek için takılan sağlam olmayan kask bir kazada ağır yaralanmalara veya ölüme sebep olabilir.


Açık ve kapalı kasklar

Her ne kadar tüm motosiklet eğitmenleri kapalı kask kullanın dese de, açık kask kullananların sayısı hiç de az değil. Bu karşılaştırmaya çene açılır kaskları da ekleyelim. 40 km/s hızın üstüne çıktığımızda motosiklet sürücülerinin başına alacağı darbeler öldürücü olabiliyor. Her ne kadar “Benim motorum 125’lik“, “Scooterda bir şey olmaz” gibi laflar söylense de kaza anında en çok darbe alan yer çenedir. En güvenli kask kapalı kasklardır. Çene açılır kasklarda ise açılır mekanizma sağlamlığı düşürür ve kapalı kasktan daha az güvenlidir. En az güvenlisi ise açık kasktır. Sıcaktan bunaldığı için açık kask kullananlar için bir alt başlığımıza geçelim.


Havalandırma

Kapalı kasklardaki havalandırma sistemleri ne kadar iyi olursa konfor ve rahatlık o kadar artar. Kimse sıcağın altında üzerinde montla ve kapalı kaskıyla terlemek istemez. Havalandırması iyi çalışan kasklar burada farkını ortaya koyuyor. Kış aylarında ise buğunun oluşmasını engellemiş oluruz. Hava girişi kadar hava çıkışı da önemlidir bir kaskta. Hem aerodinamikliği hem de konforu artırır.

İç pedler

İç pedlerin nefes alabilir olması ve çıkarılabilir olması gerekiyor. Nefes alabilme özelliği iyi havalandırma ile birleşince terlemeyi engelliyor. Kaskları uzun süre kullandığımız için içleri kolay kirleniyor. Çıkarılabilir pedleri yıkayıp tekrar takıp yeniden güzel kokulu bir kaska sahip oluyoruz.


Vizör

Vizörler önemsiz gibi gözükse de aslında işlevi çok büyüktür. Sürüş esnasında yoldan gelebilecek taş ve tozun yanı sıra uzun yol sürüşlerinde arabaların kaportasına yapışan sinekler motosiklette ise bizim vizörümüze yapışır. Ayrıca sadece gündüz sürüşleri için üretilen renkli vizörler dışarıdan gözükmememizi ve güneşten korunmamızı sağlar. Ayrıca kendiliğinden güneş vizörlü kasklar da var fakat bu kasklarda vizör içeri saklandığından alın kısmında ister istemez malzemeden çalınmış oluyor.

Kilit sistemleri

3 tür kask kilit sistemi vardır fakat lever sistemi günümüzde neredeyse artık güvenli olmadığından kullanılmıyor. Kaskların çoğunda mikrometrik bağlantı ve en güvenli seçenek olan double-D bağlantı kullanılıyor.

Seninki ne kadar sağlam?

Kaskın dış kabukları farklı malzemelerden yapılmaktadır. Karbonfiber sağlam bir kabuk ama ürettiği marka yüzünden termoplastik kabuğa sahip bi kasktan daha az sağlam olabilir. Burada devreye çeşitli sertifikalar ve testler giriyor. Alacağınız kaskta ECE, DOT, Sharp gibi firmaların sertifikalarının olması sizin de kask alırken içinizin rahat olmasını sağlayacaktır.

Kask türü

Kullanılan motosiklete göre kask çeşitleri vardır. İşlevleri hemen hemen aynı olsa da, bir süpersport motosiklet için üretilen kaskı enduro yaparken kullanmak biraz işlevsiz olacaktır. Enduro kasklarında terek vardır. Bu terek güneşten ve çamurdan korur. Süper sport motosiklet kasklarının arkasında spoiler denilen kaskın yüksek süratlerde dengede durmasını sağlayan çıkıntı vardır. Bu olmazsa başımız yüksek bir basınç ve titreşim altında kalabilir.


Doğru beden ölçüsü

Her markanın bedenleri birbiriyle aynı değildir. Burada yapılacak en doğru işlem almak istediğiniz kaskı internetten alacak olsanız dahi mağazadan gidip denemek. Kafanızı acıtmayacak ve sıkmayacak uygun bir beden bulduğunuzda siparişini verebilirsiniz.

Sonuç olarak unutmayın ki kask tek başına bir koruma değil. Bütçenizin yettiği en sağlam kaskı alıp, diğer ekipmanları da eksik etmeyin. Herkese keyifli ve güvenli sürüşler.


Copyright © Endurocu.Com
 
 
  İlgili Bağlantılar


 

  Haber Puanlama

Ortalama Puan: 5
Toplam Oy: 1


Lütfen bu haberi puanlamak için bir saniyenizi ayırın:

Mükemmel
Çok İyi
İyi
İdare Eder
Kötü

 

  Seçenekler

 Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa

 Bu Haberi Arkadaşına Gönder Bu Haberi Arkadaşına Gönder

 


 
 
Yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden biz sorumlu tutulamayız.
 
 


 
 
Anonim kullanıcı yorum yazamaz, lütfen kayıt olun
 
 

Bilgi & Servisler

Foto Galeri



Etiketler

endurocu motosiklet enduro redbull

ikiteker haberler yarışlar geziler

motokros macera kamp festivaller

forumlar xfighters dragyarışları

motogp seatosky supermoto dakar

Twitter

Web sitemizde yayınlanan en son güncel haberler, makale ve duyurulardan anında haberdar olmak için tarayıcınızda anlık bildirimleri etkinleştirebilirsiniz. Bu ücretsiz bir servistir...

Bildirimleri Etkinleştirin

Copyright © 2004, Tüm Hakları Saklıdır

endurocu   endurocu   endurocu   endurocu   endurocu

Ana Sayfa   Üyeler   Yazarlar