Kış mevsimi ve bizim motosikletler
Kışın motosikletler ikiye ayrılır, birinci kısım çalışanlar; ikinci kısım ise çalışmayanlar. Her ikisinin de çeşitli kış bakımlarına ihtiyaçları var!

a) Çalışan motosikletler, yani sahipleri onları kış/yaz unutmayıp, sürekli kullanırlar.
b) Çalışmayanlar, yani sahipleri onları herhangi bir nedenle kışın kullanmazlar.

a) Çalışan Motosikletler:
Motosikletlerimizden kışın daha fazla randıman almak için aşağıdaki konulara dikkat etmemiz gerekiyor:

- Akü
- Lastikler
- Zincir
- Su radyatörü
- Yağ

Akü: Akü bakımı çok kolay, tek yapmamız gereken aküyu sökmek ve eğer aküde su eksikse kapaklarını söküp, içine SAF SU koymak. Dikkat edin ki su akünun üstündeki ayar cizgisinden daha fazla olmasın. SAF SU'yu koyduktan sonra kapakları kapatıp, aküyü yerine takarken akü başlarının üzerine çok az gres yağı sürmek faydalıdır. Bu işlem akü başlarını sülfata olmaktan korur.

Lastikler: Lastikler her zaman önemlidir ama kış kaygan olan yollarda lastiğin yeni olması motosikletin kaymasını engeller.

Zincir: Zincirli motosikletlerin dikkat etmesi gereken nokta zincirin yağmurlu havalarda paslanacağıdır. Yaz aylarından daha büyük sıklıkla özel zincir spreyler ile yağlamamız gerekir.

Su radyatörü: Su soğutmalı motosikletlerin eğer radyatör içinde normal su varsa onu boşaltıp yerine ANTiFRiZ koymaları çok önem taşır. Normal su "0" derece altında donup hacim kazanır. Bu genleşme motorun patlamasına sebep olur.

Yağ: Motosikletlerde ve bütün araçlarda kışın (5 derecenin altında) daha ince yağ kullanmanız gerekir. Kışın (normalde kullanılan 20x50'nin dışında) 10 X 40 yağlar kullanılır. İnce yağ daha çabuk ısınır ve motorun sabahları daha kolay çalışmasına sebep olur.

Sabahlar: Sabah çalıştırırken 3 dakika rölantide çalışması gerekir; çünkü karteldeki yağın, yağ pompası aracılığı ile motosikletin aşağı kısmından makinanın üst kısmına kadar gelmesi, tüm bölümleri yağlaması ve ısınması zaman alır. Bu bekleme yapılmazsa makinanın aşınmasına sebeb olur.

b) Çalışmayan Motosikletler: Kış mevsiminde veya herhangi bir nedenle motosikletinizi bir süre (3 aydan fazla) kullanmak istemiyorsanız aşağıdaki notlara dikkat etmeniz gerekir. Bu önlemler motosikletinizin ömrünü daha uzatacak ve bir çok gereksiz masrafların önünü alacaktır:

Motosikletinizin

- Kuru ve nemden uzak bir yere konması,

- Aküsünün (-) başının sökülü bırakılması (+) başını sökerseniz metale değdiğinde şark çıkarır,

- Lastiklerinin yerden yüksekte durması,

- Lastiğinin havasının %20 indirilmesi,

- Yakıt deposunun boşaltılması, içine 10 numaralı yağ konması ve benzinmusluğunun "OFF" şeklinde kapatılması (deponun içten çürümesine engel olmak için),

- Devir ve kilometre telinin açılıp yağlanması,

- Motosikletinize kapalı yer bulmanız mümkün değilse, üzerinin "cover" veya çeşitli örtüler ile her taraftan bağlanması,

- Eğer su soğutmalı ise antifiriz koymanın unutulmaması (antifiriz hem makinanın buzdan patlamasını, hem de radyatörün içten çürümesini engellemesi açısından etkili), gerekmektedir.


Yazar: Faramarz AZAR
Tarih: 2004-10-20


Bu Köşe Yazısının yer aldığı yer: Endurocu - Motosiklet ve Enduro Haberleri, Gezi, Kamp
http://www.endurocu.com

Bu Köşe Yazısı için adres:
http://www.endurocu.com/modules.php?name=Kose_Yazilari&op=viewarticle&artid=12