Endurocu.Com

         
 

 

 
         
  |  Giriş  |  Hemen Üye Ol    

Endurocu

Endurocu

Endurocu

Endurocu

Endurocu


 
Site Girişi
Üye Adı:
Şifre:

Şifremi unuttum!
   Hemen Üye Ol

Members List Üyelik
Son Üye:Dakarist
Bugün:0
Dün:0
Toplam:8715

Sitede şu anda toplam 2276 aktif kullanıcı
ve ziyaretçi gezmektedir.
 


 
APRILIA BMW HONDA KAWASAKI KTM MOTOGUZZI SUZUKI YAMAHA
 

 
 

Yamaha YZF R1

Japon üreticinin namı dünyaya yayılmış R1 inin üçüncü nesli çok daha güçlü motoruyla alıcı bekliyor Yamaha mühendisleri ‘90’lı yılların ortasında supersport sınıfta pazar payı kavgası verecek bu motosikleti yaratırken böylesine bir başarıyı kuşkusuz beklemiyorlardı. Sunduğu motor gücüyle, kontrol edilebilme özellikleri arasındaki uyum R1’in bir anda rakipleri arasından sıyrılmasını sağladı.

Yamaha yeni nesil R1 ile çıtayı bir üst basamağa taşımaya kararlı... Şimdiye kadar herhangi bir üretim aracında görülmemiş bir motor ve şase teknolojisine sahip olan motosiklet performans meraklılarının düşlerini süsleyecek.

Bir önceki nesil R1’in namı ulaşmamış ülke yok denilirse yalan olmaz. 150 HP’lik güçlü motoruna karşılık sadece 177 kg’lik toplam ağırlık inanılmaz bir oranı ortaya çıkarıyordu. Yeni nesil R1’i görünce aklımıza şu geliyor: Bu rakamlar R1’in sürücüsü için açtığı sınırsız performans dünyasına giden yolda küçük bir basamak sadece...

Daha da güçlü

Üçüncü jenerasyon R1 supersport kategorisinin varolan parametrelerinin ötesine geçmek için üretilmiş tamamen yeni bir motosiklet. Yeni R1 performans ve tasarım arasında ideal bir denge yakalamak ve sınıfının en iyi performansını elde etmek için tasarlandı. Bir Yamaha üretimi motosiklette şimdiye kadar görülen en gelişmiş motor ve şase teknolojisine sahip olan yeni R1 selefinin altı yıl önce yakaladığı başarıyı da aşarak bir adım öne geçmeyi hedefliyor.

Yeni R1’in ilgi çekici bir özelliği var. Toplam 172 kg’lik ağırlığa sahip bu motosiklet tam 172 HP’lik motor gücü sunuyor. Bu tarih kitaplarına geçmeyi garanti eden bir istatistik. Bu güne kadar 1:1 olarak tanımlanan güç ve ağırlık oranı görülmemişti.

Dövme hava deliklerinin etkisiyle maksimum gücü 180 HP’ye kadar ulaşabilen R1’in motor gücü 1:1 bariyerini de kolaylıkla aşıyor.

Yeni R1 yeni kısa stroklu motorunun bu derece yüksek bir performans sergilemesinde büyük rol oynayan dövme hava girişleriyle donatıldı. Temiz ve ılık hava ön kaportada bulunan hava delikleri tarafından yutuluyor ve bu hava sonra da kafesin önündeki kutu yapısının içinden yeni bir hava kutusunun içine geliyor. Ardından motora gönderilen hava motorun standart gücünün üstüne çıkmasını sağlıyor.

Yeni vites kutusu

Selefi gibi üçüncü jenerasyon R1 de Yamaha’nın yenilikçi, az yer kaplayan ve vites değiştirme konfigürasyonunu önden arkaya motor boyutlarına göre ayarlayan “yığınlı” vites kutusu sistemini kullanıyor. 12.500 d/d’de 172 HP olan motor gücü için yeni motosiklette altılı vites kutusu kullanıldı. Altı vitesin her birinin oranı yeni motorun özelliklerine uyması için revize edildi. Sonuçta birinci ve ikinci, ikinci ve üçüncü vites arasındaki oranlar birbirine yaklaştırıldı.

Yamaha R1 güç ünitesinin ortaya çıktığı 1998 yılından beri motosikletin sahip olduğu motorun yenilenmesi, bu in markanın tarihi açısından attığı ilk büyük adım olarak değerlendirilebilir. Ayrıca yeni in şasesi de büyük bir geliştirme programının en önemli adımlarından biri olarak görülüyor. Yeni R1 şasesi günümüz sürücüsüne en yüksek sürüş performansını sunmak için geliştirildi.

MotoGP programının çerçevesinde geliştirilen şase, geometrisi ve mekanik parçalarıyla deneyimli sürücülerin sınırları biraz daha zorlamasına olanak sağlayacak bir yol tutuş programı sunuyor. R1’in yenilenen tüm bölümleri gibi Deltabox V alüminyum kafesin tüm parçaları birbirini tamamlıyor. Bu etkileşimin en güzel örneği silindirleri 40 derece önde olan yeni motorun yerleşimi. Direklerin toplam genişliği 395.6 mm’ye indirildi. Bu rakam bir önceki de 464 mm idi.

Motosikletin yeni kafes tasarımının sürücüsüne sunduğu avantajlar içinde artan sağlamlığı da var. Motosikletin bükülme oranı bir öncekiyle kıyaslandığında yüzde 200 daha az. Eskisine göre yüzde 200 daha sağlam olan üçüncü jenerasyon R1’in bu özelliği motosiklete ekstra bir ağırlık yüklenmeden elde edildi.

Fakat yeni in üstün yol performansının sağlanması sadece bükülme oranının azaltılmasıyla değil aynı zamanda tasarımcıların kaza anında oluşabilecek olası darbeleri emme başarısını sunmak için her türlü yenilikten faydalanmasıyla gerçekleşti. Yeni Yamaha YZF R1’in satış fiyatı: 24.850.00 YTL.

Teknik Veriler:

Çap x Strok: 77 X 53.6mm.
Kompresyon oranı: 12.4 : 1
Maks. gücü: 180 HP-12.500 devirde
Maks. Tork: 11.2 kg-m-10.500 devirde
Yağlama: Islak karter
Yakıt sistemi: Yakıt enjeksiyon
Debriyaj tipi: Islak, çok diskli
Ateşleme: TCI (Dijital)
İlk Çalıştırma: Elektrik marşlı
Vites kutusu: 6 vites
Tahrik: Zincirli

Şase:
Ön süspansiyon: Teleskopik çatal
Arka süspansiyon: Maşa
Ön teker hareket mesafesi: 120 mm.
Arka teker hareket mesafesi: 135 mm.
Ön fren: Çift disk, f 320 mm.
Arka fren: Tek disk, f 220 mm.
Ön lastik: 120/70 ZR17M/C
Arka lastik: 190/50 ZR17M/C

Boyutlar:
Boyutlar (UxGxY): 2.065 x 720 x 1.105 mm.
Sele yüksekliği: 835mm
İki teker arası mesafe: 1,395mm
Min. Yerden yükseklik: 135 mm.
Ağırlık: 172 kg
Yakıt kapasitesi: 18 litre (3.4 litre yedek)
Yağ kapasitesi: 3.8 litre

Eklenme April 17th 2005
Yazan: Haluk AKKAYA
Puan:
İlgili Bağlantı: Beldeyama
Hit: 6171
Dil: turkish

  

[ İncelemelere Geri Dön | Yorum Ekle ]
 
 

Bilgi & Servisler

Foto Galeri



Etiketler

endurocu motosiklet enduro redbull

ikiteker haberler yarışlar geziler

motokros macera kamp festivaller

forumlar xfighters dragyarışları

motogp seatosky supermoto dakar

Twitter

Web sitemizde yayınlanan en son güncel haberler, makale ve duyurulardan anında haberdar olmak için tarayıcınızda anlık bildirimleri etkinleştirebilirsiniz. Bu ücretsiz bir servistir...

Bildirimleri Etkinleştirin

Copyright © 2004, Tüm Hakları Saklıdır

endurocu   endurocu   endurocu   endurocu   endurocu

Ana Sayfa   Üyeler   Yazarlar