Endurocu.Com

         
 

 

 
         
  |  Giriş  |  Hemen Üye Ol    

 
  www.endurocu.com :: Başlığı Görüntüle - Ali DEVECİ'den Yunanistan Kavala yarış notları

 Sıkça Sorulan SorularSıkça Sorulan Sorular   AramaArama   Motosiklet GruplarıMotosiklet Grupları   HesabınızHesabınız   Özel Mesajlar (PM)Özel Mesajlar (PM)   GirişGiriş 

Ali DEVECİ'den Yunanistan Kavala yarış notları

 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.endurocu.com Forum Ana Sayfası -> Konu Dışı/Off Topic
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
nizam07
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt: Feb 28, 2008
Mesajlar: 25
Nerden: Antalya / Kemer
OFFLINE

MesajTarih: Prş May 07, 2009 6:57 pm    Mesaj konusu: Ali DEVECİ'den Yunanistan Kavala yarış notları Alıntıyla Cevap Ver

Arkadaşlar Ali DEVECİ ve Mahmut ETKİN Yunanistan'ın KAVALA şehrinde Balkan Enduro Şampiyonasına katıldılar.İstanbul ORMANLI 'da yapılacak olan Balkan Enduro Şampiyonasına katılacak arkadaşlara yardımcı olmak adına gözlemlerini bizlerle paylaştılar.
Arkadaşlarımızın yarış notları aşağıda. Bilgilerinize.

Sevgili arkadaşlar,

Doğu Avrupa şampiyonasının Yunanistan Kavala ayağında Arkadaşım Mahmut Etkinle start aldık.Yaşadıklarımızı enduro sporcuları arkadaşlarımız ve yarış düzenleyen kulüp yöneticileri ile paylaşarak yaklaşan İstanbul ayağında bir faydamız olsun istedik.
Yarışa gittiğimizi ve bitiremediğimizi duyan arkadaşların Ali abi nasıl bitirecek dediğini duyar gibi oldum ben bu işlerde misyonunu tamamlamış birisi olabilirim ama 2 senedir mümkün olan tüm yarışlara katılmaya çalışıyorum Türkiyeden hiçbir sporcu arkadaşımın bu tip bir yarışı zaman cezası almadan bitireceğini zannetmiyorum ben yaparım diyenlere de yaşadıklarımızı iyi okumalarını tavsiye ediyorum.
Biz bu yarışı 5ci zaman kontrol noktasında terk ettik bundan ne gibi faydalar sağlayabiliriz ne gibi dersler tecrübeler çıkarabiliriz biraz bunları inceliyelim.
Kısaca parkuru ve sistemi anlatarak başlıyayım.
Parkur saate karşı zaman tutulmayan ancak zaman kontrol noktaları arasında ideal varış zamanı verilmiş normal etaplardan oluşuyor bu etaplarda geçiş kontrol noktaları var oralarda durup daha evvel verilen geçiş kontrol karneleri yazdırılıyor bu normal etapların arasında sadece 2 adet 6,5km ve 3,5 km lik 2 özel etap var.Bunlar her gün dörder kere geçiliyor yarış 2 gün.sabah 9 da başlıyor akşam 17.30 da bitiyor.Bizdeki gibi arada kebap yok non stop yarışılıyor
Şehir içinden itibaren parkur sapaklarda kırmızı ok, sert sapaklarda 2li 3lü kırmızı ok sapaksız bölümlerde yuvarlak kırmızı doğru yol işareti ile işaretlenmiş zaman zaman elektrik direği orman içinde ise ağaç gövdesi kaya,yere boyanmış kırmız ok şeklinde önünüze çıkabiliyor.Girilmeyecek yerlere X işareti tehlikeli viraj iniş gibi yereler kırmızı 2li,3lü ünlem işaretleri konmuş.Yarışta antreman yasağı olmasına rağmen1 metre bile kaybolmadık kafanızı kaldırdığınızda ok veya bir diğer işareti görmek çok kolay.
Parkurun zor olan kısmı zaman tutulmayan normal etaplar aşağıda örneklerle anlatmaya çalışacağım.Kolay olanlar ise özel etaplar.Normal etaplar endurocu olan bizlerin girmeyi hiç düşünmiyeceğimiz şekilde dar,taşlı inişli çıkışlı ıslak ters meyilli keçi patikaları gibi yerler örneğin Kemerdeki bu sene sabah koşulan 2 ci etabın kayalı dar bölümlerinden kilometrelerce var geçen seneki Fethiye etabından zor kayalı iniş çıkışlardan bir sürü yerde önünüze çıkıyor .
Mesela yarışın en zor çıkışı normal etapta idi.Özel etaplar ise tamamı 2 tarafı bantlanmış son derece kolay karakterli bir tepenin etrafında dönen yumuşak zeminli etaplardı.
İlk gün 15 zaman kontrol noktasına varılıyor .2 zaman kontrol arasında eğer 1 saatten geç kalınırsa veya gün içinde 1 saattlik geç kalma süresi aşılırsa diskalifiye olunuyor bu kuralı aklımızda tutalım.
Bu arada FIM kuralı 2 nokta arası 15 dakika,UEM kuralı 30 dakika bu yarışta ise 60 dakikaydı.Ama parkur için zor ama çok zor değil dediler yorum sizin.

Şimdi parkuru bir cezve olarak düşünün cezvenin sapının başladığı yer Kavala şehir meydanı start noktası cezvenin yuvarlağı ise 4 tur atılan bölüm. Sap kısmı sadece gidiş dönüşte kullanılıyor 19 km toplamı 38 km. Bunun 3 km si asfalt sonra hemen gitgide zorlaşan toprak parkur başlıyor yuvarlak yeri ise 47,1km lik 4 defa atılan tur.Bahsettiğimiz özel etaplar bu turun içinde.
Benim starttan ilk zaman kontrol noktasına 22,1 km yolum ve 39 dakika vaktim vardı bu arada birde geçiş kontrol noktası geçtim ilk noktaya 7 dakika geç vardım böylelikle yukarıda anlattığım günlük toplam 1 saat geç kalma hakkımdan 7 dakika haneme eksi yazılmıştı bile.
Özel etabın başına geldiğimde hiç 5-6 cı vites görmeden birkaç kere 10-20 metreliğine hızlanabilmiş ancak iniş çıkış ve kaygan mermer taşlarında düşüp vakit ve güç kaybetmiş olarak özel etap startına geldim start aldım.
Özel etap dinlenme vesilesi oldu …. her yer bantlı zemin fıstık gibi 1-2 zor yer dışında otlak bir tepenin etrafında döndük durduk. 6,5 km lik özel etabı bitirdiğimde birinci kontrol noktasından aldığım zaman çalışıyor ve ben 2ci kontrol noktasına doğru gidiyordum 42 dakikam ve etap dahil 16,5 km yolum vardı kolay gibi ama değil çok zorlu bir 10 km yi ideal zamanımdan 29 dakika geç tamamladım. 7+29= 36 dakika eksi haneme işlendi diskalifiye olmamak için 24 dakikam kalmıştı.
Zamanlardan anlaşılacağı üzere ortalama sürat çok düşük normal etaplar bölümünde kötüysen özel etaba geldiğinde bitmiş oluyorsun.
Etabı yapıp 27,1 km lik cezvenin yuvarlağını tamamlayıp benzini doldurduğumda artık diskalifikasyon süremin dolmasına 3 dakika kalmıştı.Tekrar 1ci etabı 3 etap olarak yaptığımda parkur daha da kuruduğu ve 2ci geçişim olduğu için daha iyi zaman yapmama rağmen ondan sonraki zaman kontrol noktasına ulaştığımda 4cü etabın startını almadım zira zaman aşımından işim bitmişti.Halbuki almalıymışım ilerde bahsedeceğim.Mahmut iyi zamanlar yapmasına rağmen normal etaplarda çok zaman kaybedip diskalifikasyon zamanına ulaştığından birde motoru yan yattığında yan kesilmiş bir kökün silindir kapağının köşesini kırması sonucunda açıkta dönen ekzantrik zinciri ile yarışı terk etmek zorunda kaldı.
Buraya kadar yarışı ve şartları anlatmaya çalıştım.Birazda diğer konulara bakalım.
Motorlar genelde 2 zamanlı sporcular 4 turu atıp gayet rahat zinde görünüyorlardı.
Teknik kontrol sonrası bir görevli motoru parka alıyor.start zamanından 5 dakika evvel parktan motoru alıp çalıştırmadan start çizgisinde duruyorsun aynı dakikada 2 sporcu start alıyor çık dediklerinde motoru çalıştırıp çıkıyorsun önce çalıştırmak yasak.
Zor yerlerde yardımcı var.Geçiş kontrol noktalarında su,çikolata ,sandöviç var devamlı her şey yolunda mı bir şey istermisin diye soruyorlar.
Organizasyon akşamdan kapalı parka bıraktığın sana ait benzin bidonlarını daha evvelden belirlenmiş 1 veya 2 noktaya bırakıyor durup benzin alıyorsun.
Bozulan motorları jeep arkası römorkta kapalı parka getiriyorlar jüri kararına göre ertesi gün tekrar yarışılıyor biz yapmadık.
Etapları arada bir geçen süpürücüler var 450 x Honda ve Husgvarna idi bunlar.Mahmut un kaşı açıldı durumu tespit edip hemen Doktoru getirip olay yerinde müdahele ettirip ambulansla otele değil odaya kadar kapıyı açıp girene kadar beklemecesine servis verdiler.
Motorlara transponder takıyorlar zamanları bu şekilde alıyorlar zamanı finişte anında ekranda görmek mümkün.
Her günün kupa töreni var
Bütün bu kurallara rağmen olayı tamamen bir eğlence şeklinde yapıyorlar bu tarafı beni çok etkiledi.Birde aynı markada yarışan sporculara Yunan servis ekipleri yardım ediyor bize Ktm ciler daha evvelden hiç tanışmasak ta yardımcı oldular.Keza Husgvarnacılara yardımcı olan başka servis vardı
Antreman yok,kestirme yok 
Organizasyonun kötü tarafları yok mu ? Çok var mesela yarış merkezi varmı belli değil,hakemler işleri dışında kurallara hakim değil,bir sürü noktadan telefon çekmiyor,3 kere teknik kontrol yeri ve zamanı değişti bilen yok filan..Brifing varmış haberimiz olmadı gibi
İstanbuldaki ayağa katılacak arkadaşların dikkat etmesi gerekli noktalar.
Sabah verilen zaman kontrol noktalarına varış zamanları göz önü okunacak bir noktada yazılıp motora konmalı.
Büyük ekranlı dijital saat veya terse sayan kronometre veya saat edinilmeli.2 kontrol noktası arasının kaç km olduğu ve km sayıcıdan devamlı varılacak noktaya kalan km ve zaman göz ucuyla da olsa muhakkak hesaplanmalı.motorunuzda yarış computeri denen nesne varsa işler daha kolay(mesela ktm de var)ama benim gibi kullanmayı bilmemek olmaz.
İyi yarış stratejisi yapmak lazım dışarıdan bir yardımcı çok iyi olur.KURALLARI ÇOK İYİ OKUMAK LAZIM.
Uzun vadede bu işte başarılı olmak istiyorsak.
Yarış sistemimizi gözden geçirmemiz şart,ralli vari yollardan daha trail vari yollara dönmemiz lazım.
Ezberi bırakıp antremansız yarışabilme yetisini geliştirmek şart.
Yurt dışı faliyetlerini arttırmak yarışmasak bile gözlemleyip uygulamak şart.Triptik kalkmış yeşil kart 55 euro mazot bizden ucuz kayıt 100 euro ama 2 gece otel dahil yemek ucuz.Bana Alaçatıdan Kavalaya gitmek Kemere yarışa gitmekten ucuza geldi.
Mehmet zaten askere gitti  Atv de aynı parkurun her yerinden geçsin işine bir çare bulmak lazım
20-25 km lerin bantlaması parkur emniyeti vs yerine kısa çok turlu ve zorlu parkur yapmak daha akılcı ve ucuz (Anladımki bizim süratli etaplarda daha fazla lastik masrafı oluyor)
Ben endurocuyum diyenlerin fizik kondisyonlarını en üst seviyeye çıkarmaları şart
Hiçbir şartta zaman cezam doldu bırakayım denmeyecek son kararı jüri veriyor
Bunlar edindiğimiz bilgiler kendi fikirlerimiz amacımız kimseye akıl vermek değil bilgi paylaştıkca güzel.

Ali DEVECİ
_________________
www.kemerenduro.com
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
Sponsor Linkler







Tarih:     Mesaj konusu:

Başa dön
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:


Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow Neutral Mr. Green
Seçenekler
Son Mesajı Alıntı Yap
 
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.endurocu.com Forum Ana Sayfası -> Konu Dışı/Off Topic Tüm saatler GMT +2 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

   
 
 
Bilgi & Servisler

Foto Galeri



Etiketler

endurocu motosiklet enduro redbull

ikiteker haberler yarışlar geziler

motokros macera kamp festivaller

forumlar xfighters dragyarışları

motogp seatosky supermoto dakar

Twitter

Web sitemizde yayınlanan en son güncel haberler, makale ve duyurulardan anında haberdar olmak için tarayıcınızda anlık bildirimleri etkinleştirebilirsiniz. Bu ücretsiz bir servistir...

Bildirimleri Etkinleştirin

Copyright © 2004, Tüm Hakları Saklıdır

endurocu   endurocu   endurocu   endurocu   endurocu

Ana Sayfa   Üyeler   Yazarlar