Endurocu.Com

         
 

 

 
         
  |  Giriş  |  Hemen Üye Ol    

 
  www.endurocu.com :: Başlığı Görüntüle - Kafa Travmaları

 Sıkça Sorulan SorularSıkça Sorulan Sorular   AramaArama   Motosiklet GruplarıMotosiklet Grupları   HesabınızHesabınız   Özel Mesajlar (PM)Özel Mesajlar (PM)   GirişGiriş 

Kafa Travmaları

 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.endurocu.com Forum Ana Sayfası -> Sürüş Eğitimi
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alfa
------------------------
------------------------


Kayıt: Mar 04, 2007
Mesajlar: 527
Nerden: İstanbul
OFFLINE

MesajTarih: Çrş Eyl 24, 2008 10:42 am    Mesaj konusu: Kafa Travmaları Alıntıyla Cevap Ver

UYARI: Aşağıdaki bilgiler genel bir sağlık bilgilendirmesi, uyarma niteliğinde verilmiştir. Klinik teşhisinin veya doktorsuz tedavinin ikamesi anlamına gelmemektedir. Bu makalelerde güvenlik açısından her zaman hata ve yanılma payı olabilir.

Kafa Travması

Motorkros tehlikeli bir spor türüdür. Hiçbir yaralanma esasta iyi kabul edilemez ancak baş ve sırt yaralanmaları potansiyel olarak çok ciddi vakalardır. Eğer yeterince uzun motorkros sporu ile uğraşırsanız başınızı vurmanız kaçınılmazdır. Bu olduğu zaman tıbbi destek alıyor musunuz?

A. Beyin sarsıntısının derecesi, başa darbe olduğunda hatta direk olarak gelmese bile hafıza(posttraumatic amnesia) ve şuur kaybının süresi ile ilgilidir. Şuurun birkaç saniye kaybı bile kişinin hastaneye kaldırılıp müşahede altına alınması için yeterlidir. CAT taraması yada MRI çekilmesi gerekir. Beyin sarsıntılarının %10 undan azı şuur kaybı ile sonuçlanır.

B. Bazı beyin sarsıntısı işaretleri: baş ağrısı, görüntü değişikliği, baş dönmesi, net görememe, denge kaybı, birbirine karıştırma, hafıza kaybı, kulaklarda çınlama, yoğunlaşmada zorluk, kusmak, uyuklama ve şuur kaybıdır. Şiddetli ve yinelenen beyin sarsıntıları ise ölüme sebebiyet verir.

Sarsıntı Dereceleri:

Derece 1. Klasik kafa içinde çanların çalması.

Derece 2. Burada belirtiler şuur kaybı ya da hafıza kaybı olmadan 15 dakikadan az sürer. İlk defa oluyorsa ve nörolojik durum 20 dakikalık güç testinde bir belirti kalmadığında aktiviteye dönüşe izin verir. İkinci defa oluyorsa bu 20 dakika yedi güne çıkarılır. Üçüncü kere olursa bu gözlem süresi üç aydır.

Burada tekrarlanan sarsıntılarda alınan bu kıstasın sebebi İkinci Darbe Belirtileri ile ilgilidir. Bu hastalık belirtileri vaktinden önce aktiviteye dönüşteki ciddi risklerden biridir. Şayet sürücü vaktinden evvel aktiviteye döndüğünde başına çok hafif ikinci bir darbe daha alırsa bu beyne kan sağlayan otomatik dolaşımın kaybı demektir.

Derece 3. Sarsıntı belirtileri 15 dakikadan fazla sürerse, şuur kaybı olmadan ve 30 dakikadan az süren hafıza kaybı da olabilir ama olmayabilirde. Bu tip beyin sarsıntıları tıbbi değerlendirmeye gereksinim duyar. Tekrar aktiviteye dönüş süresi ilk defa için genellikle bir haftadır. Tekrar olursa bu durumda vakanın tekrar sayısına bağlı olarak süre bir aydan üç aya kadar değişir.

Derece 4. Hafıza kaybı 30 dakikadan fazla sürerse, şuur kaybı ile veya şuur kaybı sadece. Bu durumda derhal kişi hastaneye alınarak CAT taraması ya da beyin MRİ sine alınmalıdır.

Vaktinden evvel aktiviteye dönüşler beyin sarsıntısı belirtileri olan baş ağrısı, bitkinlik, dengesizlik zihinsel yoğunlaşma zorluğu gibi anormallileri artırır. Bu durum haftalardan aylara süren bir süreci kapsayabilir. Bu belirtileri bir haftadan fazla yaşayan herkes mutlaka, ne kadar hafif olursa olsun bir doktora görünmeli ve nörolojik bir kontrolden geçmelidir. Hatta CAT taraması ya da beyin MRİ çekilmelidir.

Alfa.
_________________
Karanlığa küfür edeceğinize kalkıp bir mum yakın. Konfiçyüs.

http://alfamotosiklet.blogspot.com
www.alfamotosiklet.net
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
Sponsor Linkler







Tarih:     Mesaj konusu:

Başa dön
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:


Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow Neutral Mr. Green
Seçenekler
Son Mesajı Alıntı Yap
 
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.endurocu.com Forum Ana Sayfası -> Sürüş Eğitimi Tüm saatler GMT +2 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

   
 
 
Bilgi & Servisler

Foto Galeri



Etiketler

endurocu motosiklet enduro redbull

ikiteker haberler yarışlar geziler

motokros macera kamp festivaller

forumlar xfighters dragyarışları

motogp seatosky supermoto dakar

Twitter

Web sitemizde yayınlanan en son güncel haberler, makale ve duyurulardan anında haberdar olmak için tarayıcınızda anlık bildirimleri etkinleştirebilirsiniz. Bu ücretsiz bir servistir...

Bildirimleri Etkinleştirin

Copyright © 2004, Tüm Hakları Saklıdır

endurocu   endurocu   endurocu   endurocu   endurocu

Ana Sayfa   Üyeler   Yazarlar