Endurocu.Com

         
 

 

 
         
  |  Giriş  |  Hemen Üye Ol    

 
  www.endurocu.com :: Başlığı Görüntüle - büyük şehirlerdeki ciddi tehlikeler ve yapılacaklar

 Sıkça Sorulan SorularSıkça Sorulan Sorular   AramaArama   Motosiklet GruplarıMotosiklet Grupları   HesabınızHesabınız   Özel Mesajlar (PM)Özel Mesajlar (PM)   GirişGiriş 

büyük şehirlerdeki ciddi tehlikeler ve yapılacaklar

 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.endurocu.com Forum Ana Sayfası -> Genel
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
gezencem
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye


Kayıt: Nov 23, 2011
Mesajlar: 25

OFFLINE

MesajTarih: Sal Tem 24, 2012 7:33 pm    Mesaj konusu: büyük şehirlerdeki ciddi tehlikeler ve yapılacaklar Alıntıyla Cevap Ver

kendim geçen senelerin deneyimiyle nacizane bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum. çok fevri kullanımlar ve hatalar gördügümden, umarım birileri okur, aklında kalır ve uygular diyerek. hiçbir iddam, egitmenlik vasfım ya da ileri yetenegim yoktur. tamamı deneyimlerimle sabittir.

gece sulamalarına çok dikkat edin. gündüz de sıcaklık nedeniyle yapabiliyorlar. normal su kayganlıgında asla olmaz. yollardaki pislik, yag ve tozu içine aldıgı ve yükselttigi yetmiyormus gibi su arıtma oldugundan tereyagı gibi olacaktır. aniden karsılastıysanız debriyajı kapatın. manevra yapmadan girebildiginiz kadar dik girip geçmeye çalısın. içindeyken frene asla basmayın. saga sola kaymayı denemeyin, eger ıslaklıga motor yatmıs sekilde girdiyseniz motorun açısını bozmadan dua edin ve saglam çıkarsanız gülümseyin Smile (belediyeye defalarca yazıldı edildi durumdan haberdarlar umursamıyorlar)

trafik durdu ve aralardan geçmeye başladınız. ufak binek araçları için sorun yok ancak büyük otobüs, kamyon, servis araçları, kamyonetler gibi; aracın en önünden çıkacak yayayı, sizin göremeyeceginiz kadar büyük olan araçlarda, aracın kıçından 20 ile gelmeye basladıysanız, bas tarafına geldiginizde hızınız 10 olsun. bu temsili bir hız degeri. gerekli olan şu; aracın baş tarafından yaya aniden çıkıverirse durabilecek kadar yavaşlamış olun ve öyle geçiş yapın.

istanbul yollarında, e-5, tem, çevreyolları, sahil, ara yollar kısaca tamamında motosikleti limitlerinde kullanan herkes büyük risk altındadır. yapmayın. maksimum yatırmak, maksimum süratler ki bu süratlerin 200 ler olmasına gerek yok, ani tehlikelerden kaçamayacagınız kadar fazlası benim için limit sürattir çok büyük tehlike. içinizde bir anda heyecan, hız yapma istegi, kalbinizden gırtlagınıza dogru karıncalanarak gelen bir coşku varsa ve süratlenmek istediyseniz o anda durup düşünün. en ufak kaza minimum 3 ay motosikletinizi, 1.5 ay sizi işlevsiz hale getirecektir ki en iyi senaryo bu.. sakinleşip bu coskuyu yaşamak için haftasonunu bekleyin, kendinize gezi düzenleyin vurun yollara. bunun yeri asla şehiriçi trafigi degil ki çevre yolları da artık şehir içi sayılır..

siz siz olun istanbul ve büyük şehirler içinde daima çok temkinli olun. sadece sulama degil. bakın yaz mevsimi neredeyse her ışık, her baglantı, her kavşak yag birikintileri ile dolu. yerdeki ufak ıslaklıklara basarsanız ayagınızı, durdugunuzda deneyimlemediyseniz yüksek ihtimal yerdesiniz. lastik denk gelirse kaydınız.

ışıklar yeşile döndügünde hemen gazlamayın. 1 saniye zaman tanıyın bakalım son anda geçen eden var mı?

trafik nedeniyle kaldırımlara çıkarsanız, kaldırımı da bir şerit gibi düşünerek arkaya dogru kafanızı çevirerek bakıs atın. bir motosiklet daha sizden önce çıkmıs ve süratle geliyor olabilir ki deneyimlenip son anda kurtarıldı..

cevreyollarında fazla makasa girmemeye, aralardan geçmemeye çalısın. geçiyorsanız iki araba birbirine sag ve solda paralelken geçin. bu anda şerit degiştiremeyeceklerinden daha güvendesiniz. yinede dikkat edin aniden direksiyonu kırıp sizi tost etmesinler. bu yüzden trafik minimum akıştayken aralardan geçin. zaten trafik akarken daha üzerine zorlayıp girmeyin aralara akışa uyun. baktınız yavaşlıyor ilk yavaşlama anında şerit degişimi arabalar tarafından bol olur. dikkat edin. özellikle saga baglantı varsa 4 kat dikkat. trafigin sakinleşmesini bekleyin, sapak kaçıranlar, sag sol şerit daha hızlı akıyor tam sıkışmadan atayım kendimi diyenler durmadan şerit degiştirecektir. sıkıştıgı anda kendinizi aralara atmayın. önce aniden sagdan mı soldan mı gitsem diyen araçların seçimlerini yapmasını bekleyin çünkü o an geçişler genelde sinyalsiz olacaktır.
bu size 4 saniye kaybettirir. çok uzun degil. ışıklar 1 saniye etti 5.. böyle böyle kurallara uyarak varsın eve 4 dakika geç gidin, ömür boyu sürün.

iett otobüsleri, kamyon ve büyük araçların önüne motosikletinizi yavaş trafikte geçirirken dikkat edin. tam altları kör nokta! sizi göremiyorlar ezebilirler..

sürekli olarak etrafınızdaki sürücüleri kontrol edin. onların dikiz aynalarından sizi görüp görmediklerini manevra öncesi izlemeye çalısın. telefonla mı konusuyor, sms mi atıyor, burnunu mu karıstırıp dalmıs gitmiş, camdan dümdüz bakıp ayna kullanmıyor mu, yanındakiyle mi tartısıyor, acemi mi? (iyi kullanan kadınları tenzih ederim) sürücü bayan mı? gibi konulara dikkat edin. yahu bunların hepsini nasıl o an yapacagız derseniz zamanla olcaktır emin olun alıskanlık olarak geliyor. kendi dikiz aynalarınıza da çok fazla bakın.

yer ıslaksa devirli kullanmayın. ani fren yapmayın. ani vites düşürmeyin. yine mıcırlıysa, stabilize, toprak yolsa dikkat edin. tramvay yollarına girip çıkarken dikkat edin. ıslaksa çoook kayar. kuruysa anlık kontrolünüzü elinizden alıp tıpkı tramvayları yönlendirdigi gibi kendi rotasına sokmaya çalısır. düşmeyin sakin olun ve gidonu ona teslim etmeyin. eger asfalt süper başarılı belediye tarafından taranmışsa, tarakla taranmıs jöleli saç gibi düşünün, aynı tramvay yolu gibi kontrolünüzü elinizden almaya çalısabilir. özellikle dönüşlerinde ve yatırmısken motorunuzu dikkat edin alıp götürmesin.

sinyal verip araba sürer gibi şerit degiştirmeyin. kendinizi görünmez hissedin. o minicik sinyallerimizi inanın fazla gören eden yok. arabanın sizi gördügünden emin olun ve hızını almıs kaptırıp gelen arabanın önüne kendinizi atmayın. bırakın önce o geçsin dert degil. emniyet şeridinden gidiyorsanız bol bol korna kullanın. rahatsızlıgı umursamayın çalın kornayı. 2-3 araçta bir basın yarım saniye rahatsız olurlar. sizi bariyerlerle araba arasına sıkıştırırlarsa rahatsızlıgınız çok daha uzun sürecektir.

bolca özellikle ara sokaklarda görür oldum beyaz, eşya koruma köpükleri var hani tv alırsınız içinden çıkar kırılmasın diye koyarlar yalıtım malzemesi gibi. onlar inanılmaz kaygandır dikkat edin. bu poşetler için de geçerli ama özellikle bu tarz izolasyon malzemelerinin lastigi yerden kesebilecek kadar büyük parçaları özellikle üzernde fren anına denk gelirse bitiriyor.

yagmurdan sonra dikkat edin çamur, toz, pisligin içinde normalde saklanmıs olan çiviler, camlar yeni sahiplerini arar..

yeni teknoloji arabaların fren mesafeleri iyice azaldı bu nedenle arabalarla aralarındaki mesafeler de küçüldü. size selektör yaparak takip mesafenizi azaltmanızı isteyen arabaları umursamayın. çok sıkıştırıyorsa yol verin geçsin.

viyadüklerde süratinizi düşürün, dalgalı rüzgarlar bogaz köprüleri dahil daima sinsi düşmanınız. motorunuzu bacaklarınızla biraz sıkın. dengenizi koruyun ve sagdan soldan aniden biri omzunuzdan itmişcesine sallantılara hazır olun.

güneş asfalttan yansıyorsa arabaların sizi minimum görüyor oldugunu unutmayın ya da dikiz aynanıza baktıgınızda siz arkayı gelen güneşten göremiyorsanız onlar da göremiyor.. üsttekilere +2 dikkat.


yolu daima okuyun. sagda park halindeki araçlar ani çıkıslar yapabilir, sinyal vermez, kapısını açar, hatta giden aracın sürücüsü kapıyı açıp tükürmek ister.. ülkemizde bunların hepsi malesef oluyor. basta söyledigim gibi tüm tehlikelerden kurtulabilecek süratte sürmek çok önemli.

motosikletinizi bırakırken rampa aşagıysanız ve yokuş dikse kafası aşagı bakmasın Smile

düştüyseniz ve kendinizden geçmediyseniz paniklemeden derhal toparlanarak kenara kaçmaya çalısın. motosikletinize göz ucuyla bile bakmaya vakit kaybetmeyin. agrınızı sızınızı da sonra düşünün.

gündüz mutlaka uzun farınızı açıp gezin. görünmüyorsunuz.

sadece aynaya bakmakla yetinmeyin. her pozisyon degişiminde kafanızı mutlaka arkaya çevirip kör noktanızı görün.

çok fazla karsılastıgım bir diger konu lastik havalarının ihmal edilmesi. sık sık banzincilere ugrayın. ama çok çok dikkat edin. çogunun hava pompaları bozuk ve degerleri olandan çok farklı gösteriyor. ben opeti tercih ediyorum hava pompaları havaş sponsorlugunda dijital ve motosiklet lastigi sisirmeye uygun minik uçlu pompalardan olusuyor onu tercih ediyorum. bunun yanında 1 tlye hava kontrol kalemi alarak bu tarz şişirme operasyonundan sonra kontrol edebilirsiniz. lastiginizin inik olması manevralarda zorluk, gidonun sertleşmesi, dönüşlerde kontrol kaybı ve düşüş, fazla şişik olması motorun zıplaması, kontrol kaybı ve kazalara yol açar.. dikkat lastik havası çok ama çok önemlidir ve her hafta kontrol edilmelidir.

konu eklemelere açık.


En son gezencem tarafından Çrş Tem 25, 2012 5:23 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Sponsor Linkler







Tarih:     Mesaj konusu:

Başa dön
o_kocdeviren
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Jun 06, 2012
Mesajlar: 6
Nerden: samsun
OFFLINE

MesajTarih: Çrş Tem 25, 2012 7:51 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.
Özellikle viraj içine birikmiş su birikintileri büyük dikkat istiyor.
Bunları fark ettiğimizde yavaşlarken 4 teker sürücüleri neden yavaşladığımıza anlam veremeyip bize tepki gösterebiliyorlar.
_________________
onur 81DZ623
yamaha wr 125r
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder
Retired
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye


Kayıt: Apr 14, 2012
Mesajlar: 118
Nerden: İzmir
OFFLINE

MesajTarih: Çrş Tem 25, 2012 8:47 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Bizlerle değerli tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler, şehir içi yoğun trafikte duran araçların sürücülerinin beni farkettiklerinden emin oluncaya kadar korna çalmayı ihmal etmiyorum ve bu durum beni çok tedirgin ediyor, görüşlerinize katılıyorum.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
lacivert
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt: Apr 13, 2007
Mesajlar: 863
Nerden: Antalya
OFFLINE

MesajTarih: Cmt Şub 09, 2013 12:15 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Gezencem , teşekkür ederim. çok yararlı uyarılar.
_________________
Transalp Smile Oleyyyy!
Ufuk Özışık Siyah Transalp 2008 (XL 650)
"Bana mutluluğun resmini çizebilir misin Abidin?"
Çizebilirdim ben, Abidin olsam:
"Siyah TRANSALP'imde kıvrılarak giden uzun ince bir yolda resmederek beni . &
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
turkizmir
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye


Kayıt: Jun 23, 2008
Mesajlar: 1318

OFFLINE

MesajTarih: Pts Şub 11, 2013 5:11 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

youtube'tan bol bol crash videoda seyretmeyi ihmal etmeyin.
Genel hataların nerede yapıldığını izlerken bir kağıda not alın, sonra kaç video izlediğinizi not edin ve kendi kafanızda bir istatistik yaratın ve hataların kazaların yoğun olduğu noktalara geldiğinizde istatistikleriniz gözünüzün önüne gelecektir ve ister istemez gazı kapatıp hızınızı düşürme ihtiyacı duyacaksınız.
Unutmayın -10km sizi hayata bağlar...
bir şey daha eklemek istiyorum bilgilerinizi dört ve daha fazla lastik tekerlekli araç kullanan sürücülerlede paylaşın...
Ben buna ZORUNLU FARKINDALIK YARATMA diyorum.
Yoksa inan ki bizden haberleri dahi yok!!!
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:


Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow Neutral Mr. Green
Seçenekler
Son Mesajı Alıntı Yap
 
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.endurocu.com Forum Ana Sayfası -> Genel Tüm saatler GMT +2 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

   
 
 
Bilgi & Servisler

Foto Galeri



Etiketler

endurocu motosiklet enduro redbull

ikiteker haberler yarışlar geziler

motokros macera kamp festivaller

forumlar xfighters dragyarışları

motogp seatosky supermoto dakar

Twitter

Web sitemizde yayınlanan en son güncel haberler, makale ve duyurulardan anında haberdar olmak için tarayıcınızda anlık bildirimleri etkinleştirebilirsiniz. Bu ücretsiz bir servistir...

Bildirimleri Etkinleştirin

Copyright © 2004, Tüm Hakları Saklıdır

endurocu   endurocu   endurocu   endurocu   endurocu

Ana Sayfa   Üyeler   Yazarlar