Endurocu.Com

         
 

 

 
         
  |  Giriş  |  Hemen Üye Ol    

 
  www.endurocu.com :: Başlığı Görüntüle - Husqvarna'nın motosiklet tarihi

 Sıkça Sorulan SorularSıkça Sorulan Sorular   AramaArama   Motosiklet GruplarıMotosiklet Grupları   HesabınızHesabınız   Özel Mesajlar (PM)Özel Mesajlar (PM)   GirişGiriş 

Husqvarna'nın motosiklet tarihi

 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.endurocu.com Forum Ana Sayfası -> Motosiklet Üzerine
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
TA6B
Yamaha Grubu
Yamaha Grubu


Kayıt: May 31, 2004
Mesajlar: 4276
Nerden: Amisos
OFFLINE

MesajTarih: Cum May 20, 2005 6:12 pm    Mesaj konusu: Husqvarna'nın motosiklet tarihi Alıntıyla Cevap Ver

Birçok kişi, Husqvarna'nın motosiklet tarihini, Husqvarna'nın 1960, 70 ve 1980 yılları arasındaki motokros yarışlarındaki dünya şampiyonluğu ünvanı ile özdeşleştirmektedir. Ancak, Husqvarna'nın motosiklet tarihi bundan çok daha geri tarihlere uzanmaktadır. Diğer motosiklet üreticileri gibi, Husqvarna da bu üretime önce bisiklet üretimi ile başladı.

1903 - Bisikletten Motosiklete
Diğer motosiklet üreticileri gibi, Husqvarna da bu üretime önce bisiklet üretimi ile başladı. Bisiklet üretimi 1800'ün sonlarında başladı ve 1903 yılında Husqvarna ilk motosikletini üretti. Bu dönemdeki üretim aslında, FN, Moto-Réve ve NSU gibi üreticilerin motorlarını Husqvarna çerçevelerine bağlayıp yerleştirmekten ibaretti. Bu ilk makinalara, aynı zamanda 250 ve 500 küp büyüklüğündeki Sturmey-Archer ve JAP motorları da monte edilmekteydi.

1920 - Kendi motor fabrikamız
1920 yılında husqvarna kendi motor fabrikasını açtı ve ilk üretilen motor, Harley-Davidsson ve Indian motorlarını karşılayan 550 küplük dört devirli 50 dereceli V-twin (ikiz) motoruydu. Diğer çığır açıcı motosiklet üreticileri gibi, Husqvarna'nın da 1000 cc sınıfa kadar olan yarış motosikletlerini de üretmeye başlaması uzun bir süre almadı.

1920-1930 - Yarışma başarıları
1920'li yılların sonu ve 1930'lu yılların başlarında Husqvarna hem İsveç'te hem de, BMW, DKW, Exelcior, Harley-Davidsson, Indian, Norton ve Velocette gibi diğer tanınmış üreticilerden büyük bir çekişme ile karşılaştığı Avrupa'daki birçok yarışmada birçok başarılı sonuç elde etti. Husqvarna hem uluslararası altı gün yarışları ve genel sürat yarışları gibi enduro yarışlarında hem de uluslararası Grand Prix ve TT gibi yarışlarda başarılar elde etti.

Folke Mannerstedt
Bu başarıların nedenlerinden birisi, Folke Mannerstedt'in eşsiz güç ve ağırlık ilişkisi sağlayan hem motorun kendisinde hem de motosikletin diğer parçalarında hafif alaşımları kullanan ilk tasarımcı olmasıdır.

1930'lu yılları ortaları - Husqvarna yarışmalar artık katılmıyor Kısmen
büyük motosiklet pazarının daralması nedeniyle, Husqvarna 1930'lu yılları ortalarından itibaren yarışlardan kademeli olarak geri çekiliyor.

1936 yılında büyük motosikletler için motor üretimi sona eriyor. Motorlar, her nekadar değiştirilmiş biçimlerde olsa bile, daha sonra yeniden geri gelecekti. Motor üreticisi Albin, Monark ile birlikte tasarlamış olduğu 500 küp büyüklüğündeki askeri motosiklette Husqvarna motorunu tek silindirli güç kaynağına esas olarak aldı.

1935 - İlk hafif siklet
1935 yılında Husqvarna ilk iki devirli motosikletini üretti. Normal bir bisiklet pedali ve 98 küplük motor ile donatılmış olan bu hafif siklet motoskletini kullanmak için ehliyet gerekmiyordu. Motosiklet kısa zamanda popüler oldu. İkinc,i dünya savaşı öncesi yıllarda binlerce makina üretildi ki bu İsveç'in tekerler üzerine oturması anlamına geliyordu.

1946 - “Svartkvarna” (Siyah değirmen)
1946 yılında efsanevi “Svartkvarna” tanıtıldı. Bu,hemen savaş sonrası dönemde otomobile alternatif olan, hafif, güvenilir ve yıpranmaya dayanıklı motosiklet durumuna geldi “Svartkvarna” İsveç yasalarına göre “hafif motosiklet” sınıfına dahil olabilmesi için 75 kg dan ağır olmayacak biçimde üretildi. Bir kez daha Husqvarna hafif, güçlü ve güvenilir dizayn konusundaki deneyimlerinden yararlanmış oldu.

1957 - Gümüş ok (Silverpilen)
1957 yılı Husqvarna'nın motor ve motosiklet tarihinde yeni bir kilometre taşı oldu. Bu tarihte, 75 kg ın altındaki ağırlığı, 175 küplük güçlü, sportik ve tamamıyla yeni olan “Gümüş ok” (Silverpilen) lanse edildi. Bundan yaklaşık bir yıl sonra Husqvarna 200 küplük “Altın ok” u (Guldpilen) da lanse etti. İsveç makamları, buna rağmen Husqvarna'nın 175 küp büyüklüğe razı olmasını rica ettiler çünkü “Altın ok” un İsveç yolları açısından çok süratli olduğu düşünülüyordu!

Hem “Silverpilen” hem de “Guldpilen”motokros motosıkletlerinin geliştirilmesi için temel taşları oluşturduklarını ortaya koydular. Husqvarna'nın hem Avrupa hem de Dünya şampiyonluklarında motokros alanındaki uzun ve baraşılarla dolu olan altın dönemi böylece başlamış oldu.

Hem Avrupa hem de Dünya Şampiyonasında Zaferler
Zaferlerimizin listesi uzundur.
1959 - Rolf Tibblin, Avrupa Şampiyonu, 250 küp sınıfı
1960 - Bill Nilsson, Dünya Şampiyonu, 500 küp sınıfı
1962 - Rolf Tibblin, Dünya Şampiyonu, 500 küp sınıfı, Torsten Hallman, Dünya Şampiyonu, 250 küp sınıfı
1963 - Rolf Tibblin, Dünya Şampiyonu, 500 küp sınıfı, Torsten Hallman, Dünya Şampiyonu, 250 küp sınıfı
1966 - Torsten Hallman, Dünya Şampiyonu, 250 küp sınıfı
1967 - Torsten Hallman, Dünya Şampiyonu, 250 küp sınıfı
1969 - Bengt Åberg, Dünya Şampiyonu, 500 küp sınıfı
1970 - Bengt Åberg, Dünya Şampiyonu, 500 küp sınıfı
1974 - Heikki Mikkola, Dünya Şampiyonu, 500 küp sınıfı
1976 - Heikki Mikkola, Dünya Şampiyonu, 250 küp sınıfı
1979 - Håkan Carlqvist, Dünya Şampiyonu, 250 küp sınıfı

1969 yılından itibaren, Husqvarna'nın 360 ve 400 küp büyüklüğündeki iki devirli motorları, dört devirli motorların 500 küp sınıfındaki egemenliğini kırdı.

1970'li yılların başları - ABD ye motokros bisikletleri
Husqvarna'nın motokros ve enduro bisikletleri, pist, enduro ve çöl yarışlarına katılan birçok Amerikali sürücü açısından yüksek etki ve hafifliğin güvenilirlik ile bütünlük içinde, kazanan bir konsep ollası nedeniyle, ABD'ye yönelik büyük bir ihracat başarısı durumuna geldi. Böylece, modern arazi motosikleti olarak Husqvarna, ABD'de bir efsane durumuna geldi.


1987 - En son motosiklet makimaları
Husqvqrna'nın İsveç'teki motosiklet üretimi, İtalyan Cagiva şirketinin Husqvarna motosıkletlerinin üretimini ve gelişimini devraldığı 1986-87 yıllarına kadar devam etti. Böylece, 84 yıllık motosiklet dönemi sona ermiş oldu.

En son motosıklet, endura sınıfında Avrupa şampiyonu ve 1987 yılı Kasım yarışması birincisi olan Sven-Erik Jönsson tarafından fabrikadan dışarı sürülüyor.
_________________
Gökşin Y.KIVANÇ
Honda CRF1000L Africa Twin & SYM Fiddle II 125
OSCAR | Golden Retriever
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et Skype Adresi MSN Messenger
Sponsor Linkler







Tarih:     Mesaj konusu:

Başa dön
okuryazar
Demirbaş Üye
Demirbaş Üye


Kayıt: Aug 21, 2004
Mesajlar: 1761
Nerden: Samsun
OFFLINE

MesajTarih: Cum May 20, 2005 9:59 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Sevgili Gökşin,
Harikaydı nefesimi tutarak okudum.Çok güzel bir çalışma olmuş.Böyle tarihçeler hem ilgi çekici hemde bilgilendirici oluyor.Bir de hüzünlü bir tarafı oluyorki değme gitsin. Çok teşekkürler. Sevgiler.
_________________
İçimden şu zalim şüpheyi kaldır,
Ya sen gel, ya beni oraya aldır...
***
Şinasi Gönenç
BMW R 1200 GS
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
TOL
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt: Jul 14, 2004
Mesajlar: 600
Nerden: İstanbul/Ataşehir
OFFLINE

MesajTarih: Cmt May 21, 2005 9:35 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Abi eline sağlık. Şu an Türkiye'deki durum nedir?bilgin varmı ? DEMAKS bıraktı heralde değilmi? Şu TE 610'u hep merak etmişimdir de Confused


_________________
Tolga-------------------------------------------
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:


Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow Neutral Mr. Green
Seçenekler
Son Mesajı Alıntı Yap
 
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.endurocu.com Forum Ana Sayfası -> Motosiklet Üzerine Tüm saatler GMT +2 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

   
 
 
Bilgi & Servisler

Foto Galeri



Etiketler

endurocu motosiklet enduro redbull

ikiteker haberler yarışlar geziler

motokros macera kamp festivaller

forumlar xfighters dragyarışları

motogp seatosky supermoto dakar

Twitter

Web sitemizde yayınlanan en son güncel haberler, makale ve duyurulardan anında haberdar olmak için tarayıcınızda anlık bildirimleri etkinleştirebilirsiniz. Bu ücretsiz bir servistir...

Bildirimleri Etkinleştirin

Copyright © 2004, Tüm Hakları Saklıdır

endurocu   endurocu   endurocu   endurocu   endurocu

Ana Sayfa   Üyeler   Yazarlar